Fråga: Hur rengör jag allt annat på skrivmaskinen?

How do I clean up everything else? --- Use a mild detergent to clean the outside and platen - never a strong solvent. Tipp-Ex stains can be removed with methylated spirit. And let's put things straight: always put the cover on when the typewriter is not in use, to avoid dust getting into the machinery, eventually clogging it up. It also serves as a protection from sunlight, which will dry out the ribbon ink and rubber platen - and after long exposure, it may even affect the paint!

For additional information about typewriter restoration, please consult the book "Antique Typewriters and Office Collectibles" by Darryl Rehr.

Inplastad Noiseless
Så här skall det se ut.

Svar: Låt det bli sagt med en gång: Damm och solljus är skrivmaskinens värsta fiender. Damm - därför att det med tiden förenar sig med maskinolja och smörjfett och bildar en seg massa som i värsta fall kan få typarmsmekanismen att becka ihop. Solljus - för att det torkar ut färgbandet och gummivalsen. På sikt kan det till och med vara skadligt för lacken! Jag har sett skrivmaskiner som blivit halvt uppbrända av att ha stått länge i ett solstekt butiksfönster.

Lösningen är lika enkel som genialisk: sätt på huven när maskinen inte används! Saknas huv, lägg åtminstone en gammal handduk över maskinen. Eller sy en egen av vaxduk eller galon.

Undvik också att använda radergummi i skrivmaskinen. Raderspån är om möjligt ännu värre än damm. Använd Tipp-Ex korrigeringsremsor eller (om du har en elektrisk maskin) raderband. Flytande Tipp-Ex har en väl dokumenterad förmåga att fläcka ned gummivals och korthållare, vilket gör ett ganska snuskigt intryck.

Vad är det här för maskin, tro?
Eller så här.

Åter till din fråga: Hur rengör jag allt annat på skrivmaskinen - smuts, fläckar, rost?

Alt I: Aha, du har bytt färgband!
Grisigt jobb, inte sant? Fläckarna tas lättast bort med tvål och vatten.

Alt II: Använder du Tipp-Ex?
Skyll dig själv! Fläckarna går bort med sprit.

Rostig Royal
Royal modell 10 i trängande behov av polering.

Alt III: Du har hittat en gammal skrivmaskin - antagligen ganska smutsig, men för övrigt i gott skick.
Själv brukar jag åka till närmaste bensinstation för att blåsa av det värsta med tryckluft. Sedan försöker jag rengöra så mycket jag kommer åt utan att ta isär maskinen. Ytterhöljet samt gummivalsen rengörs bäst med flytande tvål och vatten eller ett milt rengöringsmedel (Skona) - aldrig med skurpulver eller lösningsmedel.

Enligt tips från en samlarkollega kan man polera upp gummivalsen med ett preparat som säljs i biltillbehörsaffärer under namnet "Back To Black" eller "Armor All". Applicera lite i taget på den synliga delen av valsen, gnid in och polera, och vänta tills medlet har torkat helt innan du fortsätter med den skymda delen. I svåra fall (när gummit hårdnat och typerna lämnat permanenta avtryck, resp. bitar gått ur) hjälper endast en regummering av valsen.

Frostlackerade maskiner som t.ex. grön Halda kan bli rejält smutsiga - i svåra fall kan man använda koncentrerat rengöringsmedel (Skona) som förs på med en nagelborste eller tandborste. Resterna av medlet tas bort med samma borste doppad i vatten. Därefter kan maskinen torkas med en hårtork, vilket omedelbart avslöjar om det fortfarande finns några rester kvar. Olja in metalldelarna efteråt, så att de inte rostar.

Gör dock först ett prov på en undanskymd del - även ett milt rengöringsmedel kan angripa lacken på svarta maskiner! Efter en noggrann rengöring av typer och typarmar brukar jag smörja typarmarnas gångjärn med sprayolja (finns i biltillbehörsaffärer under benämningen "5-56").

En skrivmaskin som blivit matt i lacken kan med fördel poleras upp med flytande polermedel (Rubbing) för billack. Gör dock först ett prov på en undanskymd del - även en varsam polering kan angripa gulddekalerna!. Den stackars Royalmaskinen på bilden ovan (halvt uppbränd efter att ha stått i ett butiksfönster) skulle antagligen må bra av en rejäl polering med röd polerpasta typ Simoniz - vilket dock får betecknas som en ganska radikal behandling, för att inte säga sista utväg. Måla aldrig om en gammal skrivmaskin!

Till blanka metalldelar kan man använda kromglans på tub (Autosol). Enligt tips från en samlarkollega kan man även använda kromglans till att polera upp lacken samt även gummivalsen. Samma försiktighetsmått gäller dock som vid begagnandet av Rubbing. I svåra fall används stålull. Rester av gammal olja (igenkännlig som en brun beläggning) tas lätt bort med lacknafta eller tvålull (Svinto).

Med nutida teknik är det möjligt att återställa nötta dekaler i ursprungsskick - besök gärna The Typewriter Restoration Site där metoden finns beskriven. Små skador är lätta att pricka i med guldfärg eller guldpenna - medan större bättringar oftast gör ett amatörmässigt intryck.

Skitig Halda
Halda Cicero i trängande behov av allt.

Alt IV: Du har hittat en gammal skrivmaskin - rejält smutsig och rostig.
Låt mig börja med en varning - lossa inte en skruv innan du är säker på att det behövs. Själv har jag lyckats klara mig undan obehagliga överraskningar bara genom att göra enkla skisser under demonteringens gång - för jag upptäckte ganska snart att en Smith Premier består av fler delar än jag någonsin hade kunnat drömma om! Besök gärna The Typewriter Restoration Site och läs om deras Smith Premier-projekt, så förstår du kanske vad jag menar.

Envisa skruvar lossas säkrast med en dos "5-56" som får tränga in och verka en tid (se till att inte skada skruvskallarna!). Ett annat effektivt medel har beteckningen "WD-40". Gammal intorkad olja tas lättast bort med lacknafta. Glöm dock inte att ersätta den med ny olja när det blir dags att sätta ihop maskinen igen - den smörjande effekten hos "5-56" försvinner snabbt när lösningsmedlet avdunstar.

Läs mer om renovering i boken "Antique Typewriters and Office Collectibles" av Darryl Rehr.

Var får man tag på reservdelar? Enklaste och bästa sättet är att hitta en exakt likadan maskin att plocka delar från. Än i dag ångrar jag att jag inte tog den sönderslagna Smith Premier-maskinen som jag hade kunnat få nästan gratis - den hade mycket väl kunnat komplettera den defekta maskin, som ingick i samlingen jag övertog året därpå!

Det skall dock påpekas att Smith Premier, trots att det är lätt att byta vals och vagn, är en av de allra svåraste maskinerna att ta isär.

Tillbaka till frågorna / Back to the questions

TILL HUVUDMENYN / TO THE MAIN MENU