Fråga: Vilken skrivmaskin använde August Strindberg?

Typewriters used by famous authors

 

Hasses Underwood
Hans Alfredson
Underwood

Förre Skansenchefens bidrag till skrivmaskinshistorien är en ombyggd Underwood nr 3 som bara kan skriva två bokstäver, nämligen K och U. Maskinen väckte viss uppmärksamhet på studentkarnevalen i Lund 1958, och förvaras numera fastkedjad på en hylla i Akademiska Föreningens arkiv på Sandgatan 2. Säkrast så.

 

Stefans Olympia
Stefan Andhé m.fl.
Olympia

Linköpingssonen Stefan Andhé - numera bosatt i London - har gett det tyska märket Olympia god reklam i flera av sina uppskattade kåserier. Vilken modell han använder är dessvärre obekant. Så småningom fick jag själv den stora äran att medverka i samma tidning som Stefan. Och självfallet använde jag min egen Olympia (maskinen till vänster på bilden).

 

Nisses Remington
Nils Ferlin m.fl.
Remington Portable

Inte ett ord, inte en papperslapp gick väl förlorad för en diktare som inte bara använde blyertspenna (Faber 2) utan också kunde skriva maskin! Maskinen syns tydligt på flera bilder av diktaren i aktion. Samma modell föredrog skådespelaren och författaren Erland Josephson.

 

Bild saknas
Ian Fleming m.fl.
Royal Portable

James Bonds skapare - mindre känd som författare till böckerna om den fantastiska bilen Chitty-Chitty-Bang-Bang - ägde en guldpläterad Royal som nyligen gick på auktion för inte mindre än 50 000 pund. Var det på denna maskin Fleming skrev manuset till "Goldfinger"? Köpare var i alla fall den i Bondsammanhang välkände skådespelaren Pierce Brosnan.

 

Tommys Blick
Tom Hanks
Blickensderfer

Skådespelaren Tom Hanks - kanske mest känd för sin hjälteroll "Forrest Gump" men också som konferencier till TV-serien om den första månlandningen - har en trevlig hobby. Han samlar skrivmaskiner. Ett av hans senaste förvärv är en Blickensderfer, eller 'Blick' som vi säger i den här branschen.

 

Helanders Halda
Dick Helander
Grön Halda

Skrev han bara predikningar på den gröna Haldan? Hur det än var med den saken har förre Strängnäsbispens skrivmaskin för evigt gjort sitt avtryck i den svenska kriminalhistorien. Se även sidan "Kan man identifiera en skrivmaskin på dess 'fingeravtryck' ?".

 

Royal
Ernest Hemingway
Royal

Den hårdkokte krigskorrepondenten, tjurfäktningsreportern m.m. Ernest Hemingway lär ha använt en skrivmaskin av märket Royal. Dock är vi inte riktigt säkra på att det var just en modell 10.

 

Woodstock
Alger Hiss
Woodstock

En amerikansk motsvarighet till Helandermålet var den uppmärksammade processen mot den påstådde spionen Alger Hiss, där en gammal Woodstock spelade en avgörande roll. Vi känner dock inte till det eventuella sambandet mellan skrivmaskinen Woodstock och Woodstockfestivalen, respektive den lilla fågeln Woodstock i den tecknade serien "Snobben".

 

Eyvinds Noiseless
Eyvind Johnson
Remington Noiseless

Intet fick störa det stillsamma ljudet av "Strändernas svall". "Krilons" författare, sedermera Nobelpristagare, gjorde inte heller mycket väsen av sig - han skrev på en Remington Noiseless. Maskinen syns tydligt på ett äldre pressfoto. I boken "Svenska Diktarhem" från 1965 figurerar dock en annan maskin - det skulle kunna vara en Hermes Baby. Sommaren 2000 skulle Eyvind Johnson ha fyllt 100 år.

 

Walters Corona
Walter Ljungquist
Corona

Även Walter Ljungquist från Kisa, Östergötland, skulle sommaren 2000 ha fyllt 100 år. Under ett långt liv (1900-1974) skrev han 20 romaner samt ett stort antal noveller och filmmanus. På ett pressfoto från 1957 syns författaren med cigarillen i mungipan vid en Corona som var gammal redan då - jag gissar att den har varit med sedan debutboken "Ombyte av tåg" år 1933. Walter Ljungquist hann dock med att slita ut fler skrivmaskiner - dock har jag inte lyckats identifiera vilket märke som förekommer på en bild i boken "Svenska Diktarhem" från 1965.

 

Uffes Facit
Ulf Lundell m.fl.
Facit P 2 / T 2

På ett pressfoto samtida med genombrottsromanen "Jack" syns en lycklig Ulf Lundell posera vid sin Facit Privat (maskinen till höger på bilden). Och herr Lundell har troget hållit sig till den manuella skrivmaskinen.

Kontorsmaskinen Facit T 2 (maskinen till vänster) har figurerat i ett flertal svenska polisfilmer.

 

Jannes Hermes
Jan Myrdal
Hermes m.fl.

Med författarens egna ord: "Också när jag skriver vill jag stå. Så länge jag använde mekanisk skrivmaskin hade jag därför också helst arbetsmaskinen på en skrivpulpet och en eller två reservmaskiner på bordet ... Lilla Hermes Baby eller minsta Olivetti. Maskiner som man kan ha i knäet och skriva med under flygningar om man vill." (Ur "En Meccanopojke berättar", utgiven 1988).

 

Nietzsches skrivkula
Friedrich Nietzsche
Malling-Hansen

Det berättas att "Zarathustras" författare skall ha fått en skrivmaskin i julklapp av sin mor och sin syster. Nietzsche föredrog dock att skriva för hand. Nietzsches syster Elisabeth Förster var för övrigt ingen trevlig människa. På sin ålders höst flyttade hon till Sydamerika, där hon, tillsammans med sin man, grundade "idealsamhället" Nueva Germania i Paraguays djungel.

 

Charlies Halda
Charlie Norman m.fl.
Halda P

"Charlie Norman och ett tangentbord hör ihop!" hette det i en annons för en känd svensk reseskrivmaskin. "Här leker han fram ett kåseri på sin Halda P." Året var 1956. --- "Modern ungdom följer tidens rytm och skriver på maskin", förklarade den svenske världstenoren Jussi Björling i en annons från 1954. "Jag ville ge mina pojkar den bästa maskinen och därför fick de var sin Halda P."

 

Sven-Christers IBM
Sven-Christer Swahn
IBM Selectric

Den första bok av Sven-Christer Swahn jag läste var "Orgeladjunkten" från 1961, och jag kan fortfarande rekommendera titelnovellen, respektive den gripande "Kan äktenskapet räddas?". Jag har ingen aning om hur många skrivmaskiner hr Swahn har slitit ut - det bör vara åtskilliga - men enligt hans egen uppgift (1979) är det minst en IBM Selectric.

 

Görans Valentine
Göran Tunström
Olivetti

"På det trärena bordet står den sedan länge trogna röda reseskrivmaskinen av märket Valentine. Datorer fnyser han åt. Han vill ha motståndet i tangenterna, där varje nedslag är dyrbart." (Ur den sista intervjun med Göran Tunström, en månad innan han avled den 5 februari 2000.)

 

Mark Twains Sholesmaskin
Mark Twain
Sholes

Samuel Langhorne Clemens, mera känd som författaren Mark Twain, var en av de första som köpte en skrivmaskin. "Life on the Mississippi" har länge ansetts vara "det första maskinskrivna bokmanuskriptet". Modernare forskning har emellertid visat att så inte är fallet - äran tillkommer den samtida författarinnan Fanny Kemble.

 

Men frågan kvarstår: Vilken skrivmaskin använde August Strindberg?
Svar: Strindberg föredrog att skriva för hand!

Tillbaka till frågorna / Back to the questions

TILL HUVUDMENYN / TO THE MAIN MENU